The Way, een verhaal over veerkracht en emoties
Conflict. Verdriet. Twijfel. Onzekerheid. Angst. Onrust. Blijdschap. Vriendschap. Saamhorigheid. Vier persoonlijkheden. Eén doel. Met deze ingrediënten maakte Emilio Estevez in 2012 de film The Way, met zijn vader (Martin Sheen) als Tom in de hoofdrol. Ook al is de setting ‘onzakelijk’, de film biedt een prachtig handvat om stil te staan bij emoties die ook in en om het werk altijd een rol spelen. Ik keek The Way met een groep senior professionals en leiders die met elkaar op reis waren. Dit blog eindigt met hun lessen en tips naar aanleiding van de film.
The Way begint als de Amerikaanse oogarts Tom Avery een telefoontje krijgt dat elke ouder wel eens vreest. Een Franse politieman vertelt hem dat zijn veertigjarige zoon is omgekomen in een storm op de berg, terwijl hij de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela net was begonnen. Bám. Het verhaal gaat van start.
Zodra Tom in Frankrijk het kistje met de as van zijn zoon overhandigd krijgt weet hij precies wat hem te doen staat: de as van zijn zoon naar Santiago brengen.
Op weg
Het is druk op de pelgrimsweg naar Santiago. Maar Tom heeft geen behoefte aan gezelschap, zeker niet aan de drie irritante wandelaars die zijn reisgenoten blijken te worden op de lange tocht naar Santiago.
- De gezette Joost is hem veel te oppervlakkig-toeschietelijk. Het laatste waar Tom op zit te wachten, is Joosts gezellige small talk.
- De spitse Sarah is venijnig, boos en zoekt voortdurend de aanval.
- Jack uit Ierland, een schrijver met een writer’s block, stelt veel te confronterende vragen, in de hoop op inspiratie voor een nieuw boek.
Tom zelf beent met grote passen door de Spaanse bergen en dalen alsof de duivel hem op de hielen zit. En steeds weer komt hij de drie reisgenoten tegen. Uiteindelijk vormen ze een kleurrijk kwartet dat de tocht samen volbrengt.
Terwijl de saamhorigheid groter wordt, loopt ook de spanning op.
Als de vrienden aan het eind van een wandeldag zijn neergestreken met een fles wijn, gooit Tom alles eruit. Boosheid, irritatie, verdriet, het komt allemaal voorbij. De wijn helpt zeker mee, maar ook het feit dat de leden van het kwartet elkaar zijn gaan vertrouwen maakt dat hij nu zijn emoties ruim baan durft te geven. De drie vrienden laten Tom op het dieptepunt van zijn reis, als hij ook hén op zijn aller-onredelijkst en aller-emotioneelst aanvalt, niet in de steek. Tom is niet alleen.
Een oud verhaal
De inspiratie voor dit verhaal over menselijke emoties kreeg Estevez niet alleen van zijn half-Spaanse vader, maar ook uit het sprookje De Tovenaar van Oz. Ook daarin een hoofdpersoon (Dorothy) die de weg zoekt naar huis nadat haar vertrouwde wereld letterlijk omver is geblazen. Ook in dit verhaal komen drie reisgenoten haar vergezellen: een angstige leeuw, een blikken man die een hart wil krijgen, en een vogelverschrikker zonder brein. Ze stonden model voor respectievelijk Joost, Sarah en Jack.
Meer verklappen we maar niet over The Way, behalve dan dat alle leden van de groep aan het einde van de tocht emotioneel en spiritueel reuzenstappen verder zijn gekomen. En als groep hebben ze geleerd hoe ze samen kunnen dealen met individuele emoties.
Wat kun je leren van The Way?
We keken de film met een groep senior professionals en leiders. Als voorproefje op de filmlezing over The Way waren zij bereid hun lessen al op te tekenen.
- Les 1: Ergernis, verbazing of verwondering over mensen met wie je werkt is een emotie die bijna vanzelf ombuigt naar sympathie of compassie als je elkaars verhaal leert kennen.
- Tip 1: Respecteer de tijd die een ander nodig heeft om zich open te stellen. Blijf naar hem of haar uitreiken.
- Les 2: De wonden die je zijn aangedaan door anderen, kunnen alleen helen in contact met een ander mens.
- Tip 2:
Ga het contact aan, hoe moeilijk dat ook is.
- Les 3: Veroordeel of straf jezelf niet om je emoties. Ze horen bij het leven. Iedereen heeft ze. Druk ze niet weg maar besteed er aandacht aan, anders zetten ze zich vast in je lijf.
- Tip 3:
Sta de komende dagen eens een paar keer stil bij je gevoel, bijvoorbeeld wanneer je op weg bent naar je werk of juist naar huis teruggaat. Hoe voel je je? Wat merk je aan jezelf? Wat merken anderen hiervan? Bonustip: Vraag dat laatste ook eens aan een collega, vriendin of vriend.
- Les 4: Neem de tijd om je emoties te voelen en er rustig naar te kijken en naar toe te ademen. Hoe aandachtiger je voelt, kijkt en ademt, hoe makkelijker ze uiteindelijk wegebben.
- Tip 4: Rustig en natuurlijk bewegen (bv. wandelen of zwemmen) helpt om emoties te verwerken. Sta op en maak een wandeling buiten als je even niet weet welke kant je op moet.
Gezond dealen met emoties: verdiep je inzicht
‘You don’t choose a life, you live one’ staat op de filmposter van The Way. Verdriet, rouw, angst, spanning, twijfel, onrust en andere emoties horen bij het leven. Je kunt er dus maar beter zo goed mogelijk mee leren omgaan. Het verhoogt je welzijn en veerkracht, zowel in je privéleven als in een zakelijke context.
- Hoe alert ben jij op je gevoelens?
- Hoe ga je om met stressvolle situaties?
- Verlies je wel eens je zelfbeheersing door emoties?
- Schaam je je wel eens voor je emoties?
- Hoe word je rustig als je geëmotioneerd bent geraakt?
- Hoe ga je om met emoties van anderen?
- Is het voor jou zinvol om eens stil te staan bij emoties en ‘emotiemanagement’?
Op aanvraag verzorgen wij graag een filmlezing over omgaan met emoties, naar aanleiding van The Way. Een interactieve middag met filmfragmenten die inspireren, gesprekken die je inzicht verdiepen en oefeningen die concreet voelbaar maken hoe je gezond met emoties kunt dealen.
(Met dank aan Mark de Weerd, Nienke Eising, Wieneke Icke, Thelma Sweijen, Alexander van Velzen en Annette Bak voor hun lessen en tips.)




